Bijlage(n) toevoegenBijlage toevoegen
kies uit bibliotheek
verwerk gedropte files...

Ombudsman Metropool Amsterdam

Landelijke Dag voor Kinderburgemeesters in Diemen een groot succes

Burgemeester Erik Boog en kinderburgemeester Nilaya Holwijn ontvingen op zaterdag 6 oktober in Diemen 26 kinderburgemeesters uit het hele land. Zij werden begeleid door een afvaardiging uit hun gemeente.

In Nederland komen steeds meer kinderburgemeesters. Gemeenten vinden het belangrijk om bijvoorbeeld door middel van kinderraden en het aanstellen van kinderburgemeesters, kinderen in hun gemeente een stem te geven en mee te laten denken en praten over zaken die hen aangaan. Het is de derde keer dat er een landelijke dag voor kinderburgemeesters werd georganiseerd. De dag stond in het teken het uitwisselen van ervaringen en ideeën over kinderparticipatie. Ook werd er gewerkt aan een concreet plan voor elke aanwezige gemeente, om kinderen in een kwetsbare positie beter te helpen. SAM& (samenvoorkinderen.nl) en de aangesloten fondsen hebben de kinderen geholpen met het maken van dit plan. Ook werd het belang van kinderrechten onder de aandacht gebracht door Kinderrechten.nu. Deze stichting presenteerde een checklist over kinderrechten voor gemeenten. Meedenken en meedoen door kinderen vormen de basis van deze kinderrechten. De kinderburgemeesters volgden ook een ‘Workshop Vloggen”, zodat zij straks hun lokale initiatief en het proces daar naar toe zelf op beeld kunnen zetten. De presentatie van de dag was in handen van de Diemense acteur, presentator en zanger Tim Douwsma. Aan het einde van de middag werd het stokje van de organisatie (‘de hamer van de kinderburgemeester’) symbolisch doorgeven aan de gemeente Stichtse Vecht, die in 2019 de Landelijke Dag voor Kinderburgemeesters gaat organiseren.

De medewerkers van Kinderombudsman die ook aanwezig waren bij deze bijeenkomst, vonden het mooi dat het kind centraal stond op deze dag. Er werd echt geluisterd naar de stem van het kind. Ook was het goed te zien dat bij zo veel gemeenten jongerenparticipatie al een belangrijk speerpunt is. De Kinderombudsman hoopt dat ook de andere Metropoolgemeenten dit goede voorbeeld overnemen.

 

foto: Tanja  Lakeland - Holzhaus